NB: Tokyo Ramen Takeichi heeft zich onlangs afgesplitst en heet nu Tokyo Ramen Iki. Ik heb de nieuwe versie nog niet kunnen testen.
Niet lang geleden proefde ik voor het eerst ramen. Het heeft me niet los gelaten. Voor degene die het niet kennen: ramen is een Japanse noedelsoep die vooral veel in Tokyo gegeten wordt. Als ramen eenmaal je hart heeft geraakt, zul je regelmatig cravings krijgen die grenzen aan het absurdistische. Ik kan de hele dag vrolijk zijn als ik ramen in het vooruitzicht heb. Ik kan uren kijken naar documentaires over ramenchefs. Ik probeer alles op te zuigen wat ik aan informatie erover kan vinden, net als dat ik elke smaak in mijn soep probeer te integreren in mijn lijf en leden en probeer te analyseren. Hoe is het toch mogelijk is dat iets zo vol en rijk kan smaken?
En ja, ik heb de wens ooit in mijn leven zelf een verdomd goede ramen te kunnen maken. Soms fantaseer ik wel eens over het openen van mijn eigen ramenshop. Niet dat ik zin heb om een restaurant te runnen, werkdagen van 12 uur te maken en mezelf helemaal het leplarazus te werken, maar als alle ramenchefs uitgestorven zouden zijn, móet er iemand opstaan. Misschien heeft elke stad wel een ramenshop nodig. Misschien elke wijk. Misschien elke straat. Zo lijken ze er in Tokyo over te denken. Daar zitten ze bijna op elke hoek. Ramen is het geschenk van Japan aan de rest van de wereld. (Like many other things). En hoe heb ik ooit zonder kunnen leven?
Je begrijpt dat mijn laatste woord over ramen nog niet is gezegd. Je begrijpt dat de zoektocht door Amsterdam naar goede ramen ‘een ding’ is geworden voor mij. Een ding waar ik me waarschijnlijk de komende jaren op kan gaan richten, want ik voorspel dat er veel ramenshops bij gaan komen in de stad.
Nouko Ashio ramen soep bij Tokyo Ramen Takeishi Amsterdam
Over Tokyo Ramen Takeichi ga ik kort zijn: het is supergoed! Deze ramenshop is onderdeel van een Japanse keten die de simpele ramenshopstijl heeft weten over te brengen. Het zijn geen verdwaalde geldwolven die hebben opgepikt dat ramen een goed ‘concept’ is en vervolgens een slap aftreksel neerzetten waar hip toeristisch Amsterdam achteraan loopt. Tokyo Ramen Takeichi heeft zich gespecialiseerd in kip (je kunt er geen varkensramen krijgen). Ik denk dat die specialisatie goed is. Ze hebben er Miso, Shio, Shoyu-varianten (soep op basis van miso, zout of soja). Daarnaast kan je keizen voor een Nouko, dat is een variant met een extra romige, iets vettere bouillon en/of een spicy variant. Mijn Nouko Shio is heerlijk vol van smaak. Er liggen twee helften van een gekookt eitje, Japanse stijl, op. De smaken en ingrediënten zijn in balans. De voorgerechten waren ook uitstekend, beetje in de categorie Japanse borrelhapjes. Geen haute cuisine hoor, maar dat is ook niet waar een ramenshop voor staat. Helaas was er geen ruimte meer voor een toetje, maar hee: binnenkort ga ik weer!