“Het volgende hoofdstuk van Taka”, dat is wat Taka Zoku Shou letterlijk betekent, een verwijzing naar de recente ingrijpende veranderingen in het leven van de ramenchef. Zoals de fans weten, behoort Taka tot een van de eersten die ramen naar Amsterdam bracht. Ooit begonnen op het Waterlooplein, daarna jarenlang in de kookstudio van toko Dun Yong op de Zeedijk. De studio wordt deze zomer (2018) verbouwd, aldus moest er onvermijdelijk een nieuw hoofdstuk aanbreken in het leven van de Japanner.
Liever eigen baas
Zijn nieuwe locatie zou de Jan Pieter Heijestraat 137 worden. Taka zou de keuken bestieren onder de vleugels van eigenaren Felix Ang en Willemijn Koppelman (ook eigenaar van restaurants Nooch en Amoi) onder de naam Taka Japanese Kitchen, maar na een meningsverschil werd de samenwerking beëindigd. Taka sloeg liever zijn eigen vleugels uit en dus was de Jan Pieter Heijestraat maar een kort leven beschoren.
Nieuwe en vertrouwde ramen varianten
Vanaf 22 juli 2018, na een ‘soft opening’, zit Taka in hartje Jordaan, tussen de vele restaurants die de Tweede Egelantiers Dwarsstraat rijk is en onder toeziend oog van de Westerkerk. Op het menu staan twee vertrouwde ramenvarianten die de fans nog kennen van Dun Yong: de tonkotsu en de vegetarische. Nu is er ook een Miso variant en een Tantanmen ramen ‘spicy sesame’ bij gekomen. Nog steeds kun je ook terecht voor een okonomiyaki, een Japanse pannenkoek die op de plaat gebakken is. Deze komt in drie varianten (vlees, zeevruchten en vegetarisch).
En? Hoe was het eten?
Mijn gezelschap en ik waren bang dat Taka verdwenen was. Om van de schrik te bekomen, bestelden we de vertrouwde varianten: ik een tonkotsu ramen en zij een okonomiyaki met vlees. De ramenstijl van deze shop is het beste te omschrijven als Hakata, een simpele stijl uit het gelijknamige district in Tokio. De varkensbouillon (tonkotsu) is dik en melkachtig. De tare (smaakmaker) is simpel zodat de nadruk ligt op de bouillon. Je hoeft ook geen grote berg toppings te verwachten. Ik ben gek op de combinaties die Taka maakt met kimchi en beni shoga (rode ingelegde gember).
Bij Taka zoku shou kom je niet alleen voor het eten, maar ook voor de sfeer. Deze was als van ouds: simpel, niet duur en onder een gezellige, no-nonsense atmosfeer. Ook de eenkoppige bediening (een fan die naar eigen zeggen de eer had om voor Taka te mogen werken) was heel vriendelijk.
We kennen allemaal de term ‘The American Dream’: onderaan beginnen en dan je droom waarmaken. Tegenwoordig wordt de droom al gauw vertaald naar ‘baas worden’. Japanse vaklieden lijken hier anders over te denken. De ambacht en de perfectionering van het werk is wat ze drijft. Taka is een baas, maar niet over anderen. Hij is de baas over zijn eigen levensverhaal en de baas over de enige echte taka-stijl-ramen. Je zou het eens moeten proberen als je in de buurt bent…