UPDATE: De ramen tent van Taka op de Jan Pieter Heijestraat 137 is niet meer van Taka en is verder gegaan onder een andere naam: Batsubara. Onderstaande artikel bevat dus verouderde informatie. Ramenchef Taka heeft nu zijn eigen ramentent in de Tweede Egelantiersdwarsstraat 9 onder de naam Taka Zoku Shou. De locatie op de tweede verdieping van toko Dun Yong is gesloten.
Het is zover! Taka Japanese Kitchen heeft een tweede locatie, op de Jan Pieter Heijestraat 137. Ook hier draait het om ramen, de overheerlijke Japanse noedelsoep die – eenmaal geprobeerd – moeilijk uit je gedachten te krijgen is.
Over ramenchef Taka
Chef Taka Kitamura (42) kon al een tijdje rekenen op een grote fanclub voor zijn shop-in-shop, of moet ik zeggen lunchtent-in-toko, op de tweede verdieping van Toko Dun Yong. In de middag kun je daar nog altijd terecht voor de eenvoudige kaart waarop twee soorten ramen prijken, tonkotsu en een vegetarische. Het is tevens een van de weinige plekken voor een okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek). De rijen op de trappen van Dun Yong moeten het bewijs zijn geweest dat Amsterdam klaar is voor nog meer ramen van Taka. Met hulp van twee ervaren horeca-ondernemers bekend van Nooch en Amoi is de ramen van Taka nu ook beschikbaar als avondmaaltijd (17:00-22:00 uur), compleet met Japanse voorgerechtjes (die overigens niet uitblinken) en Japanse frisdranken en biertjes.
Mijn eerste indruk van Taka Jan Pieter Heijestraat
De Jan Pieter Heijestraat is een heel andere ervaring dan Dun Yong. Harde achtergrondmuziek en joviaal personeel zorgt voor een sfeer die meer lijkt op die van een typisch Amsterdams eetcafé dan een Japanese ramentent. Kom vroeg, het kan hier erg druk zijn. De kaart is uitgebreid met o.a. een pittige Tantanmenramen, een Shio en een Miso. Als voorgerechtjes de usual suspects: edamame, karaage, takoyaki. De okonomiyaki is helaas geschrapt, maar zal misschien opduiken, aldus Taka zelf. Wat ik begreep van het personeel is dat Taka zich in tweeën splitst om voor beide locaties de bouillon te bereiden, maar dat hij alleen bij Dun Yong zelf in de keuken staat tijdens de openingstijden.
Zo goed als Dun Yong?
Helaas is dat een beetje merkbaar in de Jan Pieter Heijestraat. Hoewel de handtekening van Taka nog steeds terug te vinden is in de bouillon, laat de final touch te wensen over. Mijn Tonkotsu ramen, die qua ingrediënten hetzelfde is als in Dun Yong komt in een grotere kom, maar de verhoudingen zijn een beetje zoek. De pittige Tantanmenramen van mijn gezelschap is klaargemaakt door iemand die heel enthousiast is over sesamolie, waardoor de rest een beetje in het niet verdwijnt. De takoyaki is wat taai en komt met veel mayonaise. Taka is nog niet zo lang open, dus wie weet is het over een tijdje anders. Ik blijf fan van Taka, maar voor de ultieme ramen van Taka, moet ik toch weer aansluiten in de lange rij bij Dun Yong.