Thaise kokossoep met verse laos en garnalen
Toen ik voor de eerst de geweldige smaak proefde van een authentieke Tom Kha Koeng bij restaurant Raan Phad Thai, wilde ik het ook kunnen maken. Het woordje ‘kha’ in de naam betekent laos, een Thaise laossoep dus. Ik ben altijd een beetje teleurgesteld wanneer ik in een restaurant kom waar ik de laos niet terug kan proeven. In street food restaurants (wat an sich al een paradoxale term is) gebruiken ze wel eens curry pasta, maar dat maakt hem een beetje muffig. Gebruik je echter verse laos, citroengras en limoensap dan blijft deze soep fris, een klein tikje zurig zelfs, zodat mensen die normaal ‘niet zo van Thais houden’ het ook lekker vinden (meestal is dat vanwege de sterke smaak van vissaus en currypasta).
Hoe heet?
In dit recept gebruik ik 6 rode spaanse pepers. Dit is een beetje pittig. Ben je niet gewend aan pepers, gebruik dan 3 stuks. Better safe than sorry. Vul het eventueel aan met wat chillivlokken aan het het einde.
Carnivoren:
Vervang de garnalen met kipfilet (dan heb je een Tom Kha Kai)
Vegetariërs:
Deze soep is ook heerlijk vegetarisch. De champignons maken de hartige smaak. Je kunt elk soort champignon gebruiken, ook de gedroogde van de toko
(maar die moet je wel even wellen van te voren).

Deze Thaise soep kan met veel soorten champignons worden gegeten, zoals de konings oesterzwam.
Ingrediënten voor Thaise soep (6 porties)
- 400 gram garnalen (bijv. witte tijgergarnalen)
- 3 stelen citroengras
- een stuk verse laos ter grootte van een duim
- 6 rode spaanse pepers
- 200 gram champignons naar keuze
- 2 tomaten
- 1 witte ui
- handje verse korianderblaadjes
- 1,5 liter kokosmelk (ik gebruik kokosmelk uit een kartonnen pak van Aroy-D)
- 2 limoenen
- 4 kaffir limoenblaadjes
Bereiding Tom kha koeng
- Doe de helft van de kokosmelk in een grote soeppan of wok en verwarm op matig vuur
- Snijd de laos in de lengte door in plakken van 1 cm
- Verwijder de harde uiteinden van de citroengrasstengels en het buitenste blad. Snijd ze diagonaal door in stukken van 4 cm
- Doe de laos en citroengras bij de kokosmelk en laat het langzaam trekken
- Roer de kokosmelk voorzichtig door. Roer altijd in één richting.
- Wanneer de kokosmelk bijna kookt, voeg je de garnalen toe
- Roer even kort. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe
- Zet het vuur matig/laag
- Snijd de spaanse pepers diagnonaal door en laat de zaadlijsten zitten. Voeg ze toe aan de kokosmelk
- Snijd de champignons in grove stukken en voeg ze toe
- Snijd de witte ui in grove stukken en voeg toe
- Roer de kokosmelk voorzichtig door. Roer altijd in één richting.
- Scheur de kaffir limoen blaadjes door en voeg toe
- Voeg zout naar smaak toe. Ongeveer een halve eetlepel.
- Als alle ingrediënten gaar zijn, zet je het vuur uit
- Voeg nu het sap van 2 limoenen en de verse koriander toe
Tom Kha Koeng serveren
In Thailand wordt Tom Kha Koeng als een curry gegeten. Serveer met witte rijst en je hebt een goede maaltijd. De rijst neutraliseert de hitte wanneer de soep te pittig mocht zijn. Doe de soep in een grote schaal en serveer de rijst ernaast.