Naar Hoi Tin ga ik zeker wel een keer of 4 per jaar.
Op elk moment van de dag kun je er terecht. Je kunt er een ontbijtje halen (het is ook een authentieke Hongkongse bakker, de enige in Amsterdam voor zover ik weet), je kunt er ‘dim summen’ vanaf 12:00 tot maar liefst 22:00 en natuurlijk gewoon Chinees eten, hoewel dat gewoon Chinees eten niet vergelijkbaar is met wat je bestelt bij Chin. Ind. restaurant De Chinese Muur of hoe die vernederlandsde zaken ook heten mogen. (Ik heb wel eens gelezen dat De Chinese Muur de meest voorkomende naam is van Chinese restaurants in Nederland). Nee, bij Hoi Tin eet je authentiek Kantonees en oorspronkelijk stonden er Hakka Chinezen in de keuken. Hier dus niet de keuze voor bami met stukjes ham erin en ook geen sateh (want sateh is Indonesisch). Sui yuk is het gerecht dat het meest op babi pangang lijkt.
Op de reviews van Google afgaand, zijn de meningen nogal verdeeld over dit restaurant. Dit heeft te maken met het feit dat het decor niet per se hip of mooi is. Je komt bij Hoi Tin puur voor het eten. Hun slogan op de goudgedraakte voorgevel ‘The place where the Chinese eat’ is niet gelogen. Ik wil er nog aan toevoegen: de plek waar Chinezen hun verjaardag vieren, want bij Hoi Tin kun je namelijk prima met 10 man of meer eten aan de ronde draaibare tafels zodat je de gerechten met elkaar kunt delen. Hier houd ik erg van. Dat het om het eten gaat, blijkt ook uit de keuze aan drankjes. Die is ook niet hip of uitgebreid en je kunt ook gewoon een potje jasmijnthee bestellen. Aan desserts doen ze niet echt. De prijzen zijn goed te doen, vooral met een groep. Bovendien kun je vanwege de draaitafel-opzet van alle gerechten proeven, wat natuurlijk ook een soort van ‘waar voor je geld’ is.

Een greep uit het bakker assorti van Hoi Tin. Broodjes gevuld met char siu, old wives cakes en sesambolletjes gevuld met pinda
Een ander fijn aspect aan Hoi Tin is dat het er lekker rustig kan zijn. Reserveren is mogelijk en dat kan lang niet bij elk restaurant op de Zeedijk. De dimsum van Hoi Tin is erg lekker. Bestel vooral de char siu bao’s en de gestoomde flensjes. Voor de experimentele eters onder ons zijn er kippenvoeten te bestellen bij de dimsum. Aaahhh, wat errug (maar wel echt Hakka Chinees dus).
Dan de andere gerechten. Zoals ook bij Nam Kee, heeft Hoi Tin de ‘Gesudderde drie schatten’ (zoals dit gerecht letterlijk heet), ofwel met varkensgehakt gevulde tofu, paprika en aubergine. Dit is een van mijn favoriete Chinese gerechten. Ook erg goed is de teppan beef, die sissend op tafel komt in een gietijzeren pan. En tenslotte kan ik de kip (of garnalen) en zoetzure saus en het geroosterde buikspek van harte aanbevelen.
Dus. Laat je hippe kleding thuis, nodig je echte vrienden uit en ga gezellig eten bij Hoi Tin.