Recept voor Foe Yong Hai
Voor op de lazy sundays, de meatless mondays of op de dagen waarop je besluit dat je heel veel restjes in je koelkast hebt die op moeten: een simpele Foe Yong Hai zoals bij de Chinees.
Ik heb het basisrecept (eerlijk opbiechten die handel) uit een geweldig boek met de titel De zoetzure smaak van dromen. In dit autobiografische boek wordt vanuit het perspectief van een jong meisje verteld hoe het er achter het afhaalluikje van ‘de Chinees’ aan toe gaat in een keihard werkende familie. Achterin het boek zijn de favoriete recepten van de schrijfster opgenomen, waarvan dit de simpelste is. De andere moet ik nog eens maken.
Zo geef je de Chinese smaak aan dit soort-van-omeletje
Toen ik voor het eerst deze Foe Yong Hai maakte was ik verbijsterd vanwege de eenvoud ervan. De ingrediënten zijn namelijk helemaal niet exotisch: je hoeft er niet voor naar de toko en toch smaakt het zoals bij de Chinees. Je gebruikt enkel ei, tomaat, knoflook, suiker en zout. Het zijn ingrediënten die je al vaak in je handen hebt gehad maar met deze ‘techniek’ opeens een andere smaakdimensie krijgen.
Groentenrestjes verwerken
Gebruik je alleen ei en tomaat? Prima. Maar Foe Yong Hai is ook het perfecte gerecht om je groentenrestjes mee op te maken. Vooral met champignons is heerlijk, maar denk ook aan prei, fijngesneden wortel, paprika, paksoi of witte kool.
Serveer je Foe Yong Hai met witte rijst en sambal. (Witte lijst en sambal bei. Nou leuk hoor. “Haha” Ga nou maar koken!)
Ingrediënten voor een basis Foe Yong Hai
- 4 middelgrote eieren
- 3 middelgrote tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1/2 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olie om in te bakken
- eventueel: je groentenrestjes
Recept Foe Yong Hai
(afbeeldingen staan hieronder)
- Snijd de tomaten in vieren en pers de knoflookteen.
- Snijd de andere groenten zodanig dat ze snel gaar kunnen worden.
- Klop de eieren in een kommetje
- Doe het eiermengsel in een pan met een goede anti-aanbaklaag en laat het ei ongeveer 3 a 4 minuten op een zacht vuurtje garen.
- Haal het ei uit de pan als het nog een klein beetje nattig is, zoals op onderstaande foto. Leg het ei apart.
- Doe een eetlepel olie in dezelfde pan. Draai het vuur halfhoog en voeg de knoflook toe.
- De knoflook begint meteen te geuren. Doe nu de tomaten en de andere groenten erbij.
- Bestrooi de groenten met de suiker en zout. Schep het om voor ongeveer 2 a 3 minuten.
- Duw een beetje met je spatel in de tomaten. Als ze zacht zijn kun je het ei weer toevoegen.
- Roerbak het geheel nog 2 minuten.
- Eet smakelijk lieve mensen.