Tandoori Express, in Amsterdam-West, maakt fantastisch naanbrood. Nu ik niet meer in Amsterdam woon en deze Indiase afhaal moet missen, werd het tijd om zelf naanbrood te maken, en het liefst iets wat een beetje in de buurt komt van mijn hoge standaard.
Zelf brood maken is een oermens-activiteit die je herinnert aan hoe simpel dingen kunnen zijn…en hoeveel lekkerder het is om zelf dingen te maken die je normaal aan de massafabrikant overlaat of aan een hippe bakker die veel te duur is. Afijn. Na verschillende naanrecepten te hebben uitgeprobeerd – en er zijn vele wegen die naar een naanbrood kunnen leiden – kwam ik op een variant uit mét gist (voor de luchtigheid) en met een beetje yoghurt door het deeg (voor de romigheid en smaak).
Ik gebruik graag Griekse- of Turkse yoghurt. In principe kun je voor dit recept alle soorten yoghurt gebruiken, behalve natuurlijk yoghurt met toegevoegde suiker of vruchten, maar dat spreekt voor zich. Bij sommige recepten, zoals bij het zelf maken van paneer (Indiase kaas), is het zelfs essentieel om een yoghurt te gebruiken die geen stabilisatoren bevat. Je herkent yoghurt zonder stabilisatoren aan de verpakking: meestal in een plastic beker met aluminiumfolie. En aan het feit dat je het moet doorroeren omdat er een laagje water op ligt. Binnenkort zal ik een supereenvoudig recept posten waarmee je zelf paneer kunt maken.
Naanbrood is het perfecte bijgerecht om de pittige kruidige smaken van Indiase gerechten te neutraliseren. Ook bij stoofgerechten en andere pruttelpotjes gebruik je naanbrood om in je eten te dippen.Traditioneel wordt naanbrood met zuurdesem gemaakt in plaats van (bakkers)gist, maar om het proces te versnellen gebruik ik hier gewone gist, zo’n groen zakje uit de supermarkt waar 7 gram in zit. Smaakt perfect.
Je kunt naan met gesmolten (room)boter serveren, maar het heeft in principe niets nodig. Tijdens het bakproces gaat er altijd wel een vers warm broodje naar de kok. Dus.
Ingrediënten voor naanbrood
Aantal personen: 2, hiermee maak je 2 ovale, platte broodjes van ongeveer 20 cm lengte, zie foto
- 250 gram witte bloem
- 7 gram gist
- 1/2 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- 130 ml melk
- 1 eetlepel yoghurt
- evt. roomboter om bij het brood te serveren
Voor naanbrood met knoflook en koriander:
- 1 teen knoflook uit de knoflookpers
- flinke handvol verse, fijngesneden korianderblaadjes
Bereidingswijze: zo maak je zelf naanbrood
Stap 1: deeg maken voor naanbrood
- Doe de volgende ingrediënten in een grote kom: 250 gram witte bloem, 1/2 eetlepel suiker, 1/2 theelepel zout en 7 gram gist.
- Meng het door elkaar en maak een kuiltje in het midden
- Meng 130 ml melk en 1 eetlepel yoghurt en doe het in het kuiltje
- Roer met een vork het vloeibare gedeelte door het meel tot er een deegbal ontstaat
- Kneed het deeg tot het soepel en elastisch is. Het deeg lijkt een beetje te weinig vocht te bevatten, maar je moet flink blijven kneden tot het één geheel is.
- Doe het deeg in een kom en dek het af met een natte (thee)doek of met vershoudfolie om te voorkomen dat het uitdroogt.
- Zet het deeg op een warme plek en laat het minimaal 1 uur, maar bij voorkeur 2 uur rijzen.

Het deeg voor naanbrood moet goed soepel worden gekneed

NA 1 UUR RIJZEN: Laat het deeg voor naan minstens één uur rijzen op een warme plek, afgedekt

NA 2 uur rijzen
Stap 2: deeg uitrollen en naanbrood bakken
- Verdeel het deeg in 2 ballen.
- Bestuif het aanrecht met (niet te veel) bloem. Rol het deeg uit of druk het plat met je handen tot je ovale broodjes hebt van ongeveer 20 cm lang en 1 cm dik. (zie onderstaande foto)
- Voor naanbrood met knoflook en koriander: maak eerst de vorm en druk dan de stukjes knoflook en de verse koriander in het deeg.
- Verwarm een grote koekenpan of grillpan met een klein beetje olie. Je kunt ook een contactgrill of barbeque gebruiken. Maak de pan goed heet. De olie moet gaan roken.
- Bak het naanbrood op elke zijde een paar minuten lichtbruin en gaar. Eet smakelijk!

Rol de bolletjes deeg uit tot ovale broodjes

Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen koekenpan want die kunnen hogere temperaturen aan